Ik heb heel veel gave apps op m’n iPhone 7 Plus staan waar ik heel enthousiast over ben en waarvan ik het zonde zou vinden als ze alleen op míjn telefoon zouden staan ?. Daarom zet ik elke maand één van mijn favoriete apps in het zonnetje. Na vorige keer de app ‘Studio Design‘ uitgelicht te hebben, is deze keer een app voor de boekenliefhebbers onder ons aan de beurt. Met de app ‘Goodreads’ kun je nieuwe boeken ontdekken, bijhouden wat je gelezen hebt en gelijkgestemden ontmoeten.

Goodreads is een website waar je nieuwe boeken kunt vinden en aanbevelingen krijgt op basis van de boeken die je al gelezen hebt. Ook kun je zien wat je Goodreads-vrienden lezen en wat ze van deze gelezen boeken vinden. Het is eigenlijk een soort Facebook voor boekenliefhebbers, waar je ook nog eens kunt bijhouden welke boeken je gelezen hebt en nog wilt lezen.

Hoewel Goodreads een Engelstalige app is, is er nog geen Nederlands boek geweest dat ik niet heb kunnen vinden. Er zijn ondertussen ook heel veel Nederlandse boekenlezers, die lid geworden zijn van Goodreads. Maar hoe werkt Goodreads nu eigenlijk?

Account aanmaken

Allereerst maak je een account aan. Heel makkelijk, je vult je emailadres in en een wachtwoord en je kunt Goodreads gebruiken. Je kunt je profiel vullen met een korte bio (niet verplicht), je website en aangeven wat je favoriete genres zijn. Daarna kun je je zgn. boekenplanken gaan vullen!

Boekenplanken

Er zijn 3 boekenplanken, t.w. ‘read’ met alle boeken dit je gelezen hebt, ‘currently-reading’ waarop de boeken staan die je op dit moment aan het lezen bent en ‘to-read’, met alle boeken die nog gelezen moeten worden.

Zoek een boek dat je graag wilt lezen, ik heb in bovenstaand voorbeeld gekozen voor het geweldige boek ‘Jager’ van Lars Kepler. Je kunt hier een korte omschrijving van het boek vinden, alsmede recensies van leden die je al voor zijn geweest. Ik heb dit boek al gelezen, dus staat deze aangemerkt als ‘Read’. Als je begint met dit boek, kun je deze status aanpassen naar ‘Currently-reading’. Op het moment dat je het boek uit heb, pas je de status aan naar ‘Read’ en komt dit boek op je ‘read’ boekenplank te staan.

Reading challenge

Om je nóg meer te laten lezen, biedt Goodreads de mogelijkheid om een reading challenge met jezelf aan te gaan. Hier kun je een doel van een bepaald aantal boeken per jaar stellen. Goodreads houdt voor je bij hoeveel boeken je gelezen heb en of je voor of achter ligt op schema. Lezen moet natuurlijk vooral leuk zijn, maar een lijstjes-addict zoals ik vind dit wel een erg leuke feature van Goodreads.

Recommendations

Deze feature komt ‘vrij’ als je minstens 20 boeken een waardering hebt gegeven. Omdat Goodreads een Amerikaanse site is, krijg je alleen Engelstalige boeken voorgesteld. Voor mij geen probleem, als het boek me aanspreekt, zoek ik de Nederlandse titel op en zet ik ‘m op m’n ‘to-read’ boekenplank.

Dan heeft Goodreads ook nog een scan aan boord. Kom je bij een kennis of in de boekhandel een boek tegen dat je graag wilt lezen, dan kun je de kaft of de barcode scannen en het boek toevoegen aan je ‘to-read’ lijstje. Handig toch?

Naast alle bovengenoemde mogelijkheden is Goodreads natuurlijk ook bedoel als social medium. Je kunt net als op Facebook vrienden toevoegen en bekijken welke boeken zij op hun boekenplanken hebben staan. In je feed kun je zien wanneer ze een boek hebben gelezen en een review of waardering hebben geplaatst. Hier kun je dan weer inspiratie opdoen voor boeken die in jouw genre passen. Ook zijn er diverse groepen waar je je bij kunt aansluiten

Zelf gebruik ik Goodreads voornamelijk om bij te houden wat ik gelezen heb en vooral welke boeken ik heel graag wil lezen. Van het sociale aspect van dit medium maak ik nog te weinig gebruik. Mijn gebruikersnaam is Linda Min-Reijnders, laat je me weten hoe ik jou kan vinden? Kunnen we misschien wat goeie tips bij elkaar opdoen!

Liefs,

Lin ☘

P.S. Over een paar weken komt Hebban.nl met een soortgelijke app, maar dan helemaal in het Nederlands! Klik hier voor meer informatie!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *