Ik kan avonden series kijken op Netflix en als boekenwurm ben ik ook dol op boekenseries. Vooral als ik na de eerste 50 bladzijdes van het eerste deel al helemaal in het verhaal zit en weet dat er nog een aantal boeken volgen…. heerlijk! De Jana Berzelius-serie van Emelie Schepp is er ook eentje om te onthouden. Spanning, actualiteit en meeslepend zijn een aantal trefwoorden die voor mij bij deze serie horen. Als je van schrijvers als Lars Kepler, Karin Slaughter en Jussi Adler-Olsen houdt, zijn deze boeken een absolute aanrader!

Deze serie bestaat tot nu toe uit drie boeken:

Memento

Een jong meisje wordt wakker in het ziekenhuis. Ze heeft geen idee hoe ze daar terecht gekomen is. 2012: In Zweden wordt het hoofd van de immigratiedienst vermoord. Alle sporen leiden naar een kind als dader. Officier van justie Jana duikt in de zaak en dat brengt bij haar gruwelijke herinneringen aan haar eigen verleden boven. Wat gaat er schuil achter de nu zo sterke Jana? En is zij eigenlijk wel te vertrouwen?

Narcotica

Op het station van Norrköping wordt in een trein een dode vrouw aangetroffen. Ze is gestorven toen een van de bolletjes die ze smokkelde, openbarstte in haar maag. De vrouw blijkt de reis niet alleen afgelegd te hebben. Maar waar is de andere vrouw gebleven? Officier van justitie Jana Berzelius wordt op de zaak gezet en al snel blijkt dat zij er persoonlijk meer bij betrokken is dan haar lief is. De verdenkingen wijzen in de richting van Danilo, de man met wie ze is opgegroeid maar die ze liever zou vergeten. Hij weet te veel over haar en met al die kennis is hij een direct gevaar voor Jana. Om haar verleden en haar toekomst te beschermen, moet ze Danilo vinden voordat de politie dat doet

Post Mortem

Op een vroege ochtend wordt een vrouw zwaargewond en mishandeld aangetroffen in haar appartement in Norrköping. Ambulancebroeder Philip Engström probeert haar leven te redden, maar het gaat mis. Kort daarna wordt een tweede slachtoffer op eenzelfde wijze aangetroffen. Philip begint te vermoeden dat de moorden te maken hebben met een geheim uit zijn verleden.
Officier van justitie Jana Berzelius leidt het onderzoek en zij ziet al snel een patroon dat duidt op een seriemoordenaar. Ze is vastbesloten de dader te berechten. Maar Jana heeft zo haar eigen problemen: Danilo, de man die ze liever zou vergeten, is ontsnapt en dwingt haar, opnieuw, haar grenzen – en de wet – te overtreden.

Mijn mening

Op de kaft van het eerste boek ‘Memento’ staat ‘Van de thrillersensatie uit Zweden’. Dit soort kreten en het feit dat het een Scandinavische schrijfster betreft, trekken altijd direct mijn aandacht. Door de beschrijving van de diverse personages is het even inkomen in het eerste boek. Door de cursieve stukken tekst werd ik wel heel erg nieuwsgierig, ik wilde heel graag weten wat er met dit personage aan de hand was.

Er zijn dus twee verhaallijnen in het eerste boek, het ‘gewoon’ geschreven deel dat gaat over de moord op het hoofd van de immigratiedienst en het cursief geschreven gedeelte. Dit gaat over het verleden van iemand en omdat de pijn en wanhoop zo waarheidsgetrouw worden beschreven, wilde ik heel graag doorlezen.Aan het eind van het eerste boek wordt duidelijk hoe de twee delen met elkaar verbonden zijn.

In het tweede boek, “Narcotica’, leidt Jana Berzelius het onderzoek naar een dode vrouw in een trein op het station van Nörrkoping. Ze stuit op zaken die haar te dichtbij komen en waardoor ze zich met geheimen omhult. In haar zoektocht naar de waarheid overschrijdt ze soms de grens van wat wettelijk is toegestaan. Alle delicten in dit verhaal houden verband met het verleden van Jana, maar over het hoe en waarom zijn nog wat vraagtekens. Gedurende het boek kom je steeds dichter bij de waarheid.

In “Post Mortem’, het derde en (voorlopig) laatste deel van de serie laat de koele en berekenende Jana iets meer van haar personage zien. Als Danilo weer in haar leven verschijnt, komt ze voor hete vuren te staan en gaat ze haar boekje wederom te buiten. Doordat Emelie Schepp het verhaal vanuit verschillende personages vertelt, krijg je steeds kleine stukjes informatie. Hierdoor wordt je erg nieuwsgierig naar de afloop. Het begin van het boek is daardoor wat traag, maar dit wordt in de loop van dit boek meer dan goed gemaakt. Tot slot nog een verrassende ontknoping, met toch een los eindje… Ik heb vernomen dat er een vierde boek volgt, ik kan niet wachten!

Liefs,

Lin ☘

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *