judith-visser-in-seizoenen1

In een nieuwe aflevering van LIN leest laat ik je weten wat ik vind van het boek ‘In Seizoenen’ van Judith Visser. Normaal gesproken lees ik eigenlijk altijd thrillers van schrijvers als Tess Gerritsen, Lars Kepler en Karin Slaughter, dus met dit boek ga ik absoluut buiten m’n comfort zone.

Hoe belangrijk wordt het verleden, wanneer er geen toekomst meer is? Wat gebeurt er als je te horen krijgt dat je ernstig ziek bent en door nalatigheid van het ziekenhuis niet meer geholpen kunt worden? Dat je ‘in seizoenen’ moet gaan denken? Annabel Wismar (59) laat het er niet bij zitten en zoekt haar heil bij Belgische artsen, die haar nog wel willen behandelen. Voor haar zoon David is de gedachte zijn moeder te verliezen zo beangstigend dat hij bij haar intrekt. Hoe korter hun toekomst samen wordt, hoe meer een onverwerkt verleden de kop opsteekt.

‘In Seizoenen’ is een roman, geschreven naar aanleiding van de persoonlijke ervaringen van de schrijfster. De personage van Annabel, de hoofdpersoon in dit boek, is gebaseerd op de moeder van Judith Visser, die in 2012 na een ziekbed van 9 maanden is overleden.

Deze roman wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van Annabel en van David, haar zoon, die na de diagnose bij zijn moeder intrekt om haar te ondersteunen en te verzorgen. Al vrij snel wordt duidelijk dat beide hoofdpersonen een geheim met zich meedragen, Annabel uit haar jeugd en David uit het heden.

Gedurende het boek blikt Annabel door middel van haar dagboek terug op haar jeugd en ga je steeds meer begrijpen wie ze is en waarom ze op een bepaalde manier met gebeurtenissen omgaat.

David is een man met een obsessie voor zijn jeugdliefde, waarbij hij ook geobsedeerd raakt door een jong meisje dat erg lijkt op zijn jeugdvriendinnetje. Ook heeft hij veel moeite met het accepteren van de waarheid, en niet alleen wat betreft de ziekte van zijn moeder. Het wordt steeds duidelijker dat dit een serieus probleem voor hem is.

Al met al een emotioneel onderwerp, dat helaas in veel gezinnen leeft. Vooraf was ik bang dat ik het tijdens het lezen regelmatig niet droog zou houden, maar omdat het emotionele aspect in dit boek niet overheerst, is me dit alleszins meegevallen.

Het duurde bij mij wel een bladzijde of 100 voordat ik echt in het verhaal zat. Dit zal te maken hebben met het feit dat ik toch wat moeite had met de, in mijn ogen, af en toe onrealistische manier waarop David en zijn moeder met elkaar en met de situatie omgaan.

Maar hoe meer terugblikken ik las uit het dagboek van Annabel, hoe meer ik gepakt werd door het verhaal. Je wordt als lezer voortdurend meegesleurd tussen hoop en teleurstelling. Je voelt hoe Annabel steeds meer gaat twijfelen aan de goede afloop en je raakt af en toe geïrriteerd door de houding van David. Wat ik me ook meerdere keren heb afgevraagd tijdens het lezen van dit boek is “Wat zou ik doen?’

Kortom, een boek dat je gelezen moet hebben. Beklemmend, emotioneel en realistisch, Judith Visser heeft met dit boek de emotionele achtbaan van een, in dit geval, ongeneeslijke ziekte goed weten te omschrijven…

Liefs,

Lin ☘

 

 

 

2 comments on “LIN leest – ‘In Seizoenen’ van Judith Visser”

  1. Het lijkt mij een heftig maar mooi boek juist omdat je zegt dat de schrijfster het is gelukt om het goed te omschrijven. Ik ben benieuwd of ik mij ook aan die David ga storen 🙂

    • Tijdens het lezen merk je gewoon dat de schrijfster dit traject zelf ook heeft meegemaakt. Het is mij gelukkig tot nu toe bespaard gebleven, in ieder geval is het niet zó dichtbij gekomen… Ik ben heel benieuwd wat jij van het boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *